5 Eylül 2014 Cuma

Çıkmaz Sokak “ATAMA”

Çıkmaz Sokak “ATAMA”


“Ben öğretmen olacağım” idealiyle her türlü imkan ve imkansızlıkla girdiğin okulunu bitirirsin ve karşına öyle bir engel çıkar ki sudan çıkmış balığa dönersin.

Gelişen ve değişen ülkemde 2013-2014 yılı itibariyle yaklaşık 350 bin atanamamış öğretmen var. Her geçen gün yenileri de ekleniyor bu atanamayanlar kervanına. Aile baskısı, dershane parası , ne olacak benim halim kaygısı da paralelinde artmaya devam ediyor. Ve intihar haberleri de.

MANŞET : “34 Atanamayan öğretmen intihar etti”.

Devlet tarafından herkes atanacak diye bir kaide yok açıklaması üzerine akla şu soru geliyor; o zaman eğitim fakültelerine atama yapabileceğiniz sayıda alım yapacağınıza yığınla öğrenci alıyorsunuz ? Neden emeklilik yaşı 65’e çıkarılıyor ve bu yüzden yeni nesil kadro bulamıyor? Çocuklara tablet dağıtılıyor ama tableti öğrencilere gösterecek olan öğretmen tablet nasıl kullanılır bilmiyor. Ne kadar vahim bir durum. Yapılandırmacılık (İlerlemeyi esas alan) bir eğitimi benimsediğinizi söyleyip buna göre hareket etmemek komik. Önce öğretmen nasıl kullanılır öğrenecek sonra öğrenebildiği ölçüde öğrencisine aktaracak…

Bir ülkenin en önemli yatırımı eğitimdir. Yeni nesilleri sağlam bir donanım ile yetiştirmezsek ne geçmişimiz kalır ne de geleceğimiz olur. Eğitim ve atamalar politikanın enstrümanı olmamalı. “Bize oy verirseniz 40-50 bin atama yaparız” mantığının ülkeye zarar verdiği ortada. Okul öğrencilerin vakit geçirmek ya da yoklama da sadece -geldi mi? Geldi- olarak bakılan bir yer değildir. Okul geleceğin temellerinin atıldığı bir yerdir. Askeriyede görev alan personelin 20 yıl sonra hangi mertebede olacağı belliyken üniversite son sınıfta okuyan gencin nerede, ne olacağının belli olmaması, durumun ne kadar ciddiye alındığının göstergesidir.



KPSS’nin öğretmen yeterlilik sınavından ziyade bir eleme sınavı olduğu ve alakasız bir şekilde alım yapıldığı da ayrı bir gerçektir. Örneğin, resim öğretmeni matematik çözemeden atanamıyorsa bu sistemin bozukluğunun kanıtıdır. “Öğretmensin sen artık” diye diploma verdiğiniz gençleri tekrar yeterli mi değil mi adı altında sınava tabi tutmak kendi eğitim sisteminin ne denli boş olduğunu gösteriyor.

Umarım intihar eden gençlerin haberlerini artık almayız.

Bu arada bu gençler atanamayan öğretmen değil, ataması yapılmayan öğretmenlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder